Max Liebermann wordt beschouwd als de grootste impressionistische Duitse schilder. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit o.a. zo’n 1.500 olieverfschilderijen, waarvan er honderden tentoongesteld zijn in vooraanstaande Duitse musea. In Nederland hangt  maar weinig werk van hem in musea. Het aantal schilderijen van zijn hand in Nederlandse musea is op de vingers van één hand te tellen. 


Nederland was voor Max Liebermann zijn tweede vaderland. Hij
had grote bewondering voor de schilderkunst van Rembrandt en Frans Hals. Hij was bevriend met diverse schilders zoals vader en zoon Israëls, Jan Veth en Anton Mauve. Van 1872 tot 1913 verbleef hij vrijwel elk jaar een periode van 1 à 2 maanden in Nederland. Van 1905 tot 1913 was Noordwijk (Huis ter Duincomplex) zijn Nederlandse hoofdkwartier. In totaal zijn meer dan 127 olieverfschilderijen terug te voeren op een Noordwijkse locatie of omgeving. Daarnaast maakte hij in Noordwijk honderden schetsen, tekeningen en pastels.


Ondanks zijn enorme- ook Noordwijkse- produktie is Max Liebermann in Noordwijk en in Nederland wat in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte! Als één van de grootste Duitse schilders verdient hij in Noordwijk een platform dat herinnert aan de periode dat hij hier veelvuldig verbleef. Hij kan worden beschouwd als dé schilder die de beginjaren van de Badplaats Noordwijk in beeld heeft gebracht.

De gekozen schilderijen die op de panelen zullen zijn afgebeeld geven een goed beeld van de omgeving van Noordwijk in het begin van de 20e eeuw en de onderwerpen die de voorkeur van Max Liebermann hadden, zoals strandvermaak, sport en dorpsleven.