Küste in Sicht!

Max Liebermann in Noordwijk

19.06.22 - 19.09.22Liebermann-Villa am Wannsee

In 1905 leerde Max Liebermann (1847–1935) Noordwijk kennen, een idyllisch vissersdorp aan de Nederlandse Noorzeekust. Al heel gauw werd Noordwijk één van favoriete verblijfplaatsen en bron van inspiratie. Tussen 1905 en 1913 was Noordwijk zijn zomers hoofdkwartier met uitzondering van 1910, zijn eerste verblijf in zijn nieuw gebouwde villa aan de Wannsee, de huidige Liebermann-Villa. De meer dan 120 in Noordwijk ontstane schilderijen zijn allemaal prachtige kunstwerken die de groeiende fascinatie van  Max Liebermann voor de techniek en de motieven van het impressionisme. Met de expositie ‘Küste in Sicht! Max Liebermann in Noordwijk’ worden voor het eerst een groot aantal Noordwijkse schilderijen bijeengebracht. De conservatoren hebben de betekenis daarvan  
nader uitgewerkt.

Download
Persbericht Expositie 'Küste in Sicht! Max Liebermann in Noordwijk in Liebermann-Villa in Berlijn
Persbericht Expositie 'Küste in Sicht!
Microsoft Word document 15.4 KB

Noordwijkers die de tentoonstelling in Berlijn tussen 19 juni en 17 juli  bezoeken, hebben vrij entree!

Bij het VVV in Noordwijk kunnen Noordwijkers een voucher halen die bij het bezoeken van de Liebermann-Villa kan worden omgewisseld in een gratis entreebewijs.

Het is verstandig om dag en uur van het bezoek te reserveren via de website van het museum: www.liebermann-villa.de

Download
Georganiseerde reis naar Berlijn met bezoek aan tentoonstelling
Reis naar Berlijn met bezoek aan tentoon
Microsoft Word document 12.8 KB

Artikel Expositie Max Liebermann in Noordwijk
Ausstellung - Liebermann in Nordwijk | rbb - rbb24

Artikel Leidsch Dagblad: 'Liebermanns ezel stond hier' - augustus 2020

Download
Liebermanns ezel stond hier - Leidsch Da
Adobe Acrobat document 301.5 KB

Artikel NRC: 'Max Liebermann schilderde álles in Noordwijk' - juni 2020

Download
Max Liebermann schilderde álles in Noord
Adobe Acrobat document 2.9 MB

Video onthulling 24e paneel (8a op de route) en straatnaambord

Max Liebermann In Noordwijk geëerd met straatnaam en nieuw paneel

Op donderdag 12 maart 2020 werden in de wijk Duineveld het 24e paneel van de Max Liebermann Route en het straatnaambord met de naam van Max Liebermann onthuld. Het eerste door Dr. Lucy Wasensteiner, directeur van Villa Liebermann in Berlijn, samen met de kinderen van adoptanten van panelen Robert Vink en Cor Le Clercq en het straatnaambord door ambassadeur Dirk Brengelmann en wethouder Henri de Jong.

De bijna honderd gasten werden ontvangen in de modelwoning van Bouwbedrijf Heijmans waar  korte speeches van Paul Overmars, voorzitter van de St. Max Liebermann Noordwijk, en Esther Fleers , directeur Heijmans Vastgoed, de opmaat waren voor een korte wandeling naar het te onthullen paneel en bord.

Daarna werd in de woning getoast op de onthullingen en vertelde Lucy Wasensteiner over de ontwikkeling van Max Liebermann’s schilderen van landschappen: eerst altijd met personen en later zonder, zoals op het onthulde paneel dat precies op de plek staat waar hij meer dan 100 jaar geleden de nog steeds aanwezige duinwal schilderde.

Wethouder Henri de Jong prees de Max Liebermann Route aan als een belangrijke culturele verrijking van Noordwijk, een prachtig parcours dat, zoals hij dat zelf ook al had ervaren, dé manier is om Noordwijk in al zijn facetten beter te leren kennen.  

Ambassadeur Brengelmann sprak over de nauwe verbondenheid van Nederland en Duitsland, niet alleen in cultureel opzicht maar ook economisch. Zo is Nederland na China de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Hij besloot met het voorlezen van een brief van de burgemeester van Berlijn aan het bestuur van St. Max Liebermann Noordwijk. (Zie bijlage). 

Pikant detail van de geanimeerde bijeenkomst was dat achteraf bleek dat deze de laatste was van openbare bijeenkomsten  voor het verbod daarvan vanwege het Corona-virus.

 

Download
Brief Burgemeester Berlijn.pdf
Adobe Acrobat document 697.3 KB
Download
Max Liebermann Route - 24e paneel (8a).p
Adobe Acrobat document 294.9 KB

Max Liebermannstraat onthuld in Noordwijk!

Foto's met dank aan: Cor Vink